Bipolar

Det finnes flere grader av bipolar lidelse. Det som tidligere kaltes manisk-depressiv er bipolar type 1, og jeg er bipolar type 2.

En person som er bipolar 2  veksler mellom depressive og hypomane perioder. Når en er hypoman tenker en fortere og på mange ting samtidig, har økt matlyst, masse energi, starter mange prosjekter og kan bli mindre kritisk når det gjelder sex, alkohol og pengebruk. Heldigvis for meg er det ikke sånn at en mister bakkekontakten helt når en er i en hypoman periode, slik som maniske personer ofte gjør. Når jeg er hypoman har jeg det helt topp, jeg får utretta masse og selvtilliten er mye høyere enn ellers. Det at jeg har starta denne bloggen er nok et utslag av at jeg er på vei inn i en hypoman periode igjen!

Jeg merka at jeg var på vei inn i en hypoman periode da jeg gikk inn på et kjøpesenter for en stund siden. Det var så mange butikker, og jeg hadde lyst til å gå inn på alle sammen, samtidig! Tankene mine gikk mange ganger fortere enn vanlig, for hver butikk jeg la blikket på visste jeg akkurat hva jeg ville kjøpe på den butikken, og jeg ble bare stående og tråkke fram og tilbake. Jeg klarte ikke å bestemme meg for hvor jeg skulle gå først. Kroppen min rakk ikke å holde følge med tankene mine. Jeg begynte å humre av meg selv og ble fylt av en berusende lykkefølelse, som om det kun fantes muligheter, ingen problemer!

Det er de depressive periodene som er det store problemet for en som er bipolar 2. En hypoman periode forveksles lett med at en rett og slett har en god periode der humøret er på topp, mens en depresjon kan sette deg fullstendig ut av spill. For å si det sånn, jeg ville gladelig vært hypoman resten av livet om jeg hadde sluppet å være deprimert mer. De depressive periodene i mitt liv har vart mye lenger enn de hypomane, og det kunne aldri falt meg inn å be om legehjelp på grunn av hypomani. Når jeg er deprimert er jeg pessimistisk og ser det meste jeg opplever i et negativt lys, og jeg blir ekstremt selvkritisk, sliten og tiltaksløs.

Innleggene jeg har skrevet om å være bipolar kan du lese her.

Reklamer

3 responses to “Bipolar

  1. For en spennende psykdom! Jeg visste ikke at det fantes to typer bipolar. Tenker du er glad du har toern. Jeg synes det ser ut som du må ha vært mer eller mindre hypoman en god stund nå, siden du har fått gjort så utrolig mye på denne flotte, spennende, interessante og vakre bloggen på bare noen uker. Mange produktive nattetimer! Tenk om det fantes et slags sikkerhetsnett som kunne hindre deg i å dumpe fra hypomanien ned i depresjonen … Jeg hopper på kryss og tvers i bloggen og følger spent med videre! 🙂

    • Haha, er veldig glad for at jeg har toern ja! Jeg er inne i en ustabil periode nå, for det meste er jeg nede i depresjonen, men har noen timer her og der hvor hjernen går på høygir og da tar jeg ut alt sammen i bloggen 🙂

  2. Møtte en turnuslege på psyk en gang som sa «så bra at du er bipolar 2 da». For en ting å si. Hadde hun enda sagt «bra du ikke er bip1» men det er IKKE en god ting å være bipolar, uansett. Depresjonene er forjævlige, i hvert fall for meg. Noen dagers hypomani er jo deilig, men jeg ville gladelig ha byttet i å være frisk for å kunne unngå nedturene.

    Nok sagt om det: fant bloggen din i dag, ser flott ut, skal følge med 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s