Mandagsreise 5: Tallinn

Minnene jeg har fra Tallinn, hovedstaden i Estland, er veldig todelte. På den ene sida er Tallinn en av de koseligste, søteste, mest sjarmerende byene jeg har vært i. Men byen har store problemer med fattigdom og kriminalitet. Jeg fikk bli kjent med begge sidene da jeg var der, og det var en veldig spesiell opplevelse.

Tallinn sett fra den fine delen av sjøsida

Vi ankom Tallinn sjøveien på ei gigantisk, luksuriøs ferge fra Stockholm. Tallinns kontraster var noe av det første vi la merke til. Havna var typisk industriområde, men mot himmelen så vi russisk-ortodokse kupler og middelalderspir. Det er byen i et nøtteskall. Den nye og største delen av byen er typisk moderne, litt Osloaktig (altså ganske grå og trist), mens gamlebyen Vana Tallinn er bevart i autentisk hansastil. Det er vel ikke så overraskende at vi oppholdt oss i gamlebyen mye av tida.

Gamlebyen er så bedårende søt og middelalderromantisk at jeg egentlig bare gikk og venta på at en luttspillende Heath Ledger skulle hoppe fram bak et hjørne og synge en serenade til meg. Det gjorde han dessverre ikke, men det gjorde ikke gamlebyen mindre sjarmerende. Det var så koselig å traske rundt på brosteinsgatene og titte på de små trehusene og steinbygningene.

Typisk gate i Vana Tallinn

Alexander Nevsky-katedralen

Estland var en gang del av det russiske tsarriket, og de prangende russisk-ortodokse kirkene er minner om dette. Alexander Nevsky-katedralen er den største russisk-ortodokse kirka i Estland, og den er slående vakker. Jeg er jo en smule fascinert av eventyr, og slike katedraler setter alltid i gang dagdrømmene mine.

Muren rundt Vana Tallinn

Hele gamlebyen var opprinnelig omringa av en kraftig mur som holdt fiendene ute. Kun et par kilometer står igjen av denne muren i dag, men det er nok til at en får et inntrykk av hvor sterkt denne byen sto. I dag skaper den en erverdig og romantisk bakgrunn til gamlebyen.

Det at Estland er tidligere Sovjetstat er et sårt tema for mange estlendere. Russerne som lever i Estland i dag blir diskriminert, og det er blant russerne vi finner den største fattigdommen. Vi hadde flere sterke opplevelser med de fattige i Tallinn. Blant annet kjørte vi igjennom ghettoen med buss en dag, men bussjåføren nekta å stoppe fordi det var for farlig for oss der, sa han. Vi besøkte også et nonnekloster som dreiv med veldedighetsarbeid. Nonnene er noen av de fineste kvinnene jeg har møtt. Å bruke hele livet sitt på å hjelpe de fattige, det er tøft og modig.

Det som sitter dypest igjen i meg er den dagen vi tilbragte på et barnehjem i ghettoen. Det var så innmari godt å se at noen av barna faktisk fikk hjelp. God hjelp. Ungene var så glade og fornøyde, og så kontaktsøkende. Fantastisk å tenke på at de hadde blitt hentet ut av helt jævlige forhold (vi fikk høre mange historier om fattigdom, alkoholisme, narkotikabruk både hos unger og foreldre) og nå hadde fått en bedre hverdag.

Oppholdet i Tallinn var utrolig kontrastfylt og virkelig en av de turene som har gitt meg mest både på godt og vondt. Vekslinga mellom å ha dyp fattigdom tett innpå seg og å gå og drømme og kose seg i gamlebyen gjorde meg skjerpa, jeg tok alle inntrykk veldig innover meg. Tallinn må oppleves. Dra dit.

Her ligger de andre mandagsreisene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s